OM MIG - certifierad Nose Work instruktör via SNWK!

~MIN TRÄNINGSFILOSOFI~

 

Min hundträning bygger självklart på belöningsbaserad träning genom positiv förstärkning med godis, lek och beröm. Jag tar avstånd från allt strafftänkande. Min relation tillsammans med min hund ska bygga på trygghet, glädje och samarbete, men framför allt på kunskap och förståelse om hundens ursprung, beteenden och behov.

Det viktigaste av allt för mig är att trivas och ha roligt tillsammans med min bästa vän!

BEATRICE

 

Jag som har startat HUNDGÅRDEN KARSTORP heter Beatrice Bergqvist. Jag är utbildad Nose Work instruktör, via Dala Hundservice / ACT-Advanced Canine Technologies. Utbildningen är godkänd av Svenska Nose Work Klubben, vilket innebär att jag tillsammans med andra godkända instruktörer inom SNWK kommer få arrangera och bedöma doftprov.

 

Utöver hunderiet arbetar jag som undersköterska i hemtjänsten, där jag får möta både sjuka och friska människor i olika livssituationer. Jag känner mig glad och nöjd över mitt arbete, att jag kan tillföra energi och livsgnista till dem som jag besöker. Ibland följer även min hund med mig och förgyller dagen hos en del patienter.

 

Mitt brinnande hundintresse började på riktigt när jag fick min egna hund våren 2006. Det var en papillon, som jag döpte till Spiros. Efter tre år, 2009 kom den andra papillonen in i vårat liv, en liten tik, nämligen Spiros systerdotter. Henne döpte jag till Sienna.

 

Mina gymnasieår tillbringade jag på Hundsportgymnasiet i Forshaga, Värmland. Där bodde vi tillsammans, min hund Spiros (mot slutet även Sienna) och jag. Han följde med mig till skolan varje dag. Jag hade tre fantastiska gymnasieår där med mycket vidarutveckling inom hundens beteenden och mycket praktisk hundträning.

 

Jag har under alla mina hundår engagerat mig till och från i olika lokala brukshundklubbar som instruktör inom agility, allmänlydnad och hundmötesproblematik.

 

Min grund inom hunderiet har jag i grenen agility, som jag började träna med min första hund Spiros. Han tävlade jag upp till klass 3 , där han hann ta två sm pinnar, innan hans diffusa skada uppdagades. På grund av att skadan upptäcktes efter så lång tid, hade vi en lång och svår rehabiliterings tid, vilket slutade med att jag blev tvungen att pensionera honom från agilityn. Jag ägnade mig även åt tävlingslydnad, freestyle och viltspår med mina papilloner. Tiken Sienna visade sig trivas bäst med tillvaron som sällskapsdam, vilket gjorde att jag började fundera på en tredje hund att kunna träna mer med.

 

SIMBAA

 

Så 2011 kom norrlänningen Simbaa hem till mig, den efterlängtade American staffordshire terriern.

Jag föll pladaskt för rasen under en av mina praktikperioder på hundstallet i Stockholm. Alla dem ”amstaffblandningar” som fanns där sommaren 2009 var så fascinerande mysiga och trevliga trots deras obehagliga och förskräckta liv de levt. Jag kunde inte motstå en enda gång att gå in till dessa pipiga och hjälplösa varelser. När jag kom in lugnade de ner sig och lade sig i knät och kunde mysa hur länge som helst. Tanken som slog mig var att dessa hundar hade inte blivit överrösta med kärlek eller med den minsta omtanke. Det skulle vara tufft att äga och komma gåendes med denna ras, mycket på grund av deras muskulösa utseende och historiska ursprung. Min önskan var om jag fick en egen amstaff, att behandla rasen rättvist, med kärlek, omtanke och respekt för deras ursprung. Ge den förutsättningarna som krävs för att bli en bra, trevlig och harmonisk hund att leva tillsammans med. Jag ville utveckla mig inom hundars beteenden, behov och framförallt hundträning. Denna hundras skulle ge mig det, utan tvekan, det visste jag! Jag ville ha och göra något eget, inget som alla andra gjorde.

 

Tillslut så kom han, min alldeles egna lilla amstaff pojk, som jag längtat så efter att få skaffa. Han kom nedflygandes från Gällivare till Arlanda i Stockholm. Hans namn fick han efter Lejonkungens Simba, då jag tyckte dem liknade varandra i uttrycket när dem var bäbisar. Men också för att han skulle bidra till en värld full av liv för mig, som texten i sången. Så sant som det var sjunget, han har vänt upp och ner på mina erfarenheter och kunskaper åtaliga gånger och kommer säkerligen fortsätta att göra det. Han är en amstaff hane full med energi, fart, envishet, läraktighet och godhet. Kan nog inte hittat någon större läromästare än honom!

 

Simbaa och jag har tränat tävlingslydnad och rallylydnad tillsammans. Nu ägnar vi oss mest åt Nose Work och eftersök, något som Simbaa verkligen älskar och som han får möjlighet att brilljera i! Han blev nämligen viltspårschampion 2015 och har blivit en eftertraktad eftersökshund i byns jaktlag. Nu fortsätter vi att utveckla oss inom Nose Worken och längtar tills hundsporten blir en officiell tävlingsgren under SKK!

 

Bea och Simbaa utanför träningslokalen.

Bea med sina båda papilloner, Sienna & Spiros.

Spiros under sin agilitykarriär.

Hundstallet sommaren 2009, Bea sitter hos Tiger.

Simbaa under älgjakten hösten 2015.

Godkänd F-skatt info@hundgardenkarsstorp.se Copyright @ 2015 Hundgården Karstorp