NOSE WORK - en hundsport med inspiration från specialsöket

~ Nose Work går ut på att hunden ska lära sig söka efter specifika dofter på olika sätt/höjder, samt i varierande miljöer. Hundsporten är tänkt till alla hundar, oavsett ras, storlek och personlighet. Även reaktiva/osäkra hundar ska ges möjlighet att både deltaga på kurs, samt tävla. Denna nosaktivitet ger din hund möjlighet att på ett lättillgängligt och stimulerande sätt få arbeta med sitt bästa och främsta sinne - NOSEN! ~

HISTORIEN OM NOSE WORK

 

K9 Nose Work grundades i USA 2006 av tre specialsökstränare, Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Deras idé från början var att ge hundar på hundstallar en bättre tillvaro med aktivering, vilket skulle resultera i mental stimulans för hundarna. I slutändan skulle det förhoppningsvis bli lättare att kunna placera ut hundarna i hem runt om i USA.

 

Ron Gaunt tog och utvecklade idén om hur Nose Work som aktivitet/hundsport skulle kunna tränas för fler hundar och hundägare. Ron upplevde att det var många hundar som hade mycket driv i sig av naturliga instinkter såsom att jaga och leta. När dessa hundar inte fick utlopp för sina behov kunnde dem i människors ögon upplevas som jobbiga och ohanterliga. Målsättningen i och med detta blev att ge fler sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans på. Genom att träna Nose Work gavs hundarna en chans att få utlopp för en hel del av sina naturliga instinkter, vilket resulterade i nöjda och trötta hundar.

 

I USA blev aktiviteten snabbt populär och även en tävlingsform skapades. Numera anordnas det officiella tävlingar regelbundet av organisationen National Association of Canine Scent Work (NACSW), nacsw.net

 

Vill du läsa mer om Nose Work klicka dig vidare nedan!

 

NOSE WORK I SVERIGE

 

I Sverige heter hundsporten enbart Nose Work.

År 2014 bildades Svenska Nose Work klubben (SNWK) med syfte att främja och utveckla hundsporten för alla hundar och hundägare. Deras ambition är att sprida kunskap om hundens luktsinne och hur nosarbete kan användas för ökad mental och fysisk hälsa hos hundar.

 

Klubben har år 2015 blivit en avtalsansluten klubb till Svenska kennelklubben (SKK) och följer SKK's regler och stadgar. Ett nytt utkast av regler för både doftprov och tävlingsmoment är inskickade till SKK gör granskning. Förhoppningsvis kommer hundsporten kunna bli officiell redan år 2017.

 

På klubbens hemsida snwk.se hittar du mer information om medlemsskap, kommande doftprov och tävlingar.

Godkänd F-skatt info@hundgardenkarsstorp.se Copyright @ 2015 Hundgården Karstorp